Opskrift på sundere veganske vafler med få ingredienser

Introduktion: Det bæredygtige forbrug

Definitionen: Bæredygtigt forbrug
“Bæredygtigt forbrug handler om at tage ansvar for de varer og ressourcer, man forbruger. Forbruget skal være bæredygtigt på en økonomisk, social og miljømæssig måde.”

 

At forsøge at shoppe bæredygtigt kan være noget af en jungle. Jeg har derfor arbejdet på en lille guide/linksamling det seneste stykke tid. Jeg har haft principperne i hovedet som unedskrevne tanker og linksene som bogmærker på min computer i et års tid, så nu tænkte jeg, at det var på tide at samle det hele i en guide – både til mig selv og til jer.

 

SKÆR NED PÅ OVERFORBRUGET

Det vaneskift som umildbart kræver mindst anstrengelse er at skære ned på sit forbrug generelt – især sit forbrug af tøj. Vi køber i dag langt mere tøj end nødvendigt og endda mere end vi overhovedet får brugt.

 

Miljømæssige problemer ved tøjindustrien:

Hvert år produceres der på verdensplan 150 milliarder stykker tøj. Beklædningsindustrien regnes for at være blandt de mest forurenende i verden og produktionen af tøj står alene for over 5% af verdens samlede udledning af CO2 (Kilde: Pulse of The Fashion Industry rapport). Oveni det er tøjindustrien er den næststørste forbruger af vand på planeten og produktionen af en eneste t-shirts bruger mere vand end en person drikker på tre år. (Kilde: The True Cost) Hver dansker køber i gennemsnit 16 kg tøj om året, og over halvdelen af det tøj, vi ikke længere bruger, havner i skraldespanden. Så hvis du vil gøre noget for planeten, så er et godt sted at starte ved dit tøjforbrug.

Etiske problemer ved tøjindustrien:

Arbejdere i tøjindustrien risikere deres liv for at producere tøj til vesten hver dag. De arbejder under forfærdelige forhold, hvilket for alvor fik mediernes opmærksomhed efter kollapset af fabrikken Rana Plaza i Bangladesh. Kollapset i 2013 kostede over 1.000 arbejdere livet. Den daglige relatet for arbejdere i tøjindustrien er tvunget arbejde, børne arbejde, usikre arbejdsforhold og lav løn. (Kilde: Fashion Revolution) For ansatte i tøjindustrien kan deres løn være så lav som kun 1-3 dollars om dagen.
Alt dette støtter vi når i køber tøj i fastfashion butikker som H&M, ZARA osv.
Heldigvis kan du gøre en forskel ved kun at støtte bæredygtige tøjfirmaer som er fairtrade eller GOTS certificerede!

Hvis du vil vide mere om den skræmmende tøjindustri, så kan jeg klart anbefale dokumentaren The true cost!

 

Kapselgarderoben:
Et godt initiativ hvis man vil tage skridtet mod en mindre og mere bæredygtig garderobe er at lave en såkaldt kapsel garderobe. En kapselgarderobe er “en lille, alsidig og sæsonbetonet
garderobe af tøj (+ sko og accessories), der kan bruges på kryds og tværs. Garderoben sammensættes typisk før en ny sæson begynder, bruges i tre måneder, hvorefter den revideres.” – som beskrevet af Nordrobe.dk
Der er et dybdegående indlæg og video på vej om hvordan man laver en kapselgarderobe.

 

Minimalisme: 
Det første jeg vil anbefale at gøre i denne process er at se dokumentaren ‘Minimalism’ på Netflix, som netop omhandler i dags forbrugerkultur og generelle overforbrug. Den ligger en god bund for at skabe lysten til at ændre sine vaner og vil give et indblik i det mindset den minimaliske livstil bygger på.

 

GÅ I GENBRUG

En god måde at stille shopping trangen er ved at købe sine ting brugt. Det er både billigere, bedre for miljøet og bedre for din samvittighed. Ofte kan det også være sjovt at kigge i de små genbrugsbutikker rundt omkring, og man kan tit finde nogle finurlige fund, som man ikke ellers ville kunne få fat i. Personligt kan jeg også rigtig godt lide den mere vintage og retro stil, så derfor passer det at købe i en genbrugsbutik perfekt til mig. Er du derimod mere til trendy tøj og måske nogle bestemte mærker, så smut forbi sider som Trendsales og Tradono.

 

Zero waste:
Hvis du er klar til at tage det skridtet videre, så kan du vælge at undersøge Zero Waste livstilen. Som ‘zerowaster’ lever man efter de 5 r’er:
  1. refuse
  2. reduce
  3. reuse (+repair)
  4. recycle
  5. rot

 

Undtagelser:
Selv hvis man lever zero waste er der dog nogle ting, som de fleste er nød til at købe fra ny – som fx undertøj. Heldigvis dukker der flere og flere brands op som producerer bæredygtigt som eksempelvis: Underprotection og Organic Basics.

 

GÅ EFTER HOLDBARE MATERIALER

At gå efter ordentlige materialer gælder både hvis du køber et nyt produkt eller køber i genbrug. Eksempelvis kan et sæt gryder og en pande i god kvalitet måske godt betale sig at købe fra ny istedet for i genbrug – Gryder og pander i ordentlig kvalitet kan nemlig holde i flere årtier, hvis du passer på dem. Nogle ting kan/bør man ikke købe brugt, så noglegange er det en bedre ide at investere i kvalitetsprodukter fra ny. Kort sagt: Køb mindre men køb bedre!

 

KØB ØKOLOGISKE OG FAIRTRADE PRODUKTER

Er du ikke helt med på genbrugsbølgen og har du penge til at købe nyt, så husk at undersøge brandsene grundigt ingen, at du støtter dem med dine penge. Led især efter certificeringer som GOTS eller Fairtrade mærket. Der findes faktisk en del sider dedikeret til bæredygtige produkter, fx:

 

Danske sider: 

 

 

Svenske sider:
Informer mig gerne, hvis du kender nogle som endnu ikke er på listen.

Den ultimative liste over bæredygtige tøjmærker er på vej<3

 

UNDGÅ PLASTIK

Den sidste ting på listen er mere ligetil og ikke så livstilsændrene som nogle af de andre måske kan virke. Det er simpelthen at vælge glas eller papir-emballage over plastikemballage når du handler ind. Vælge avokadoen uden plastikindpakning, vælge olien i glasbeholderen istedet for plastikbeholderen osv.
Det kan måske virke som en lille ubetydelig ændring, men jo flere som gør det jo mere ligger brandsene mærke til det og måske ændre de derfor deres emballage med tiden.

 

Frugt og grønt:

At finde frugt og grønt uden plastik kan være svært, men derfor er det heldigt at der findes firmaer som Økovejen, som bringer frugt og grønt ud – og altså ikke pakker det ind i plastik! Mange grøntsager i supermarkederne er heller ikke pakket ind i plastik, så dem kan du også nemt vælge istedet for dem i plastikindpakningen.

 

Husholdning:
Skraldesække, engangsservice, opvaskebørster, tandbørster osv. er ting vi alle bruger i hverdagen, men som skader miljøet uden at vi måske overhovedet skænker det en tanke – jeg har i mange år ihvertfald ikke tænkt over det. Heldigvis findes der firmaer hvis mål er at ændre på det! Siderne Gå Grøn og Bleschu sælger begge alternativer til plastikprodukter. Bleschu har endda abonnomentpakker som du selv kan sammensætte efter dine behov.

 

Skønhedsprodukter:
At finde skønhedsprodukter uden plastik kan være ret svært! Her kan du undersøge om du måske kan erstatte nogle af dine produkter med hjemmelavede produkter. Meget hudpleje er fuldstændig unødvendigt – noglegange gør det faktisk mere skade end gavn!(Hvis du skrupper din hud ekstremt eller bruger produkter med mange kemikalier og parfume). Jeg bruger af den grund ikke dagcreme, skrubbecreme osv. mere, men bruger istedet bare olie og noglegange en mild ansigtssæbe fra Isangs.

 

Zero waste makeup er svært at finde. Der vil jeg igen enten anbefale at lave det selv eller at tjekke bæredygtige makeupbrands som Elate cosmetics ud.
Produkter som tandpasta vil jeg ikke anbefale at lave selv, men der findes heldigvis alternativer – eksempelvis Georganics, som  som både laver tandpasta i glaskrukker og mange andre. 

 

Andet: 

Vidste ikke helt hvor jeg skulle placere det sidste firma, men synes alligevel at det skulle med på listen. Greenspeak er et telefonselskab som donere et del af sit overskud til velgørende formål.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Opskrift på sundere veganske vafler med få ingredienser